Beschrijving

WINK

De Stadler WINK (voluit Wandelbarer, Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug is een tweedelige regionale trein voor secundaire spoorwegen. Het treinstel met een lage vloer beschikt over een betreedbaar middengedeelte, het PowerPack, dat de componenten voor energieopwekking, de tractiecomponenten en de hulpwerktuigen bevat. Met de WINK brengt Stadler een regionale trein op de sporen die emissievrij rijden onmiddellijk mogelijk maakt.

De WINK is een regionale trein met een lage vloer en met één verdieping. De aandrijfeenheid is tussen de beide stellen geplaatst en is volledig toegankelijk. De kracht van deze oplossing ligt in de grote flexibiliteit van de aandrijving: DMU met diesel, DMU met HVO, BMU als diesel met accu’s, elektrisch met accu of zelfs brandstofcellen zijn mogelijk. De WINK biedt plaats aan maximaal 275 personen, waarvan ongeveer 150 zitplaatsen. Afhankelijk van de uitvoering bereikt hij een maximale snelheid van 160 km/u.

De WINK werd in 2017 voorgesteld. In november 2017 kreeg Stadler de eerste order voor de WINK van Arriva Nederland om deze vanaf 2020 in Friesland en Groningen in te zetten op de Noordelijke Nevenlijnen.