Beschrijving

GTW

De Stadler GTW (voluit Gelenktriebwagen) is een type van elektrische en dieselelektrische treinstellen van de Zwitserse firma Stadler Rail AG, bestemd voor het regionaal personenvervoer en opgebouwd volgens een modulair concept.

Het treinstel werd aan het eind van de 20e eeuw door Stadler ontworpen en ontwikkeld. De treinen voor Deutsche Bahn (DB) en Hessische Landesbahn (HLB) werden in licentie bij Bombardier Werk Bautzen en voor de Organismos Sidirodromon Ellados (OSE) bij Hellenic Shipyards gebouwd. Van de treinen voor Sistemi Territoriali (ST) worden de draaistellen door AnsaldoBreda vervaardigd.
Op 12 februari 2013 werd in Stadler-Inbetriebsetzungszentrum te Erlen de 100ste GTW aan Thurbo afgeleverd. In 1996 bouwde Stadler Rail de eerste dieselelektrisch aangedreven GTW treinstellen voor de voormalige Mittelthurgaubahn (MThB). Twee jaar later volgden tien elektrisch aangedreven GTW treinstellen.

Het treinstel is opgebouwd uit een aluminium frame met een frontdeel van GVK. De modulair opgebouwde treinen bestaan uit een aandrijfmodule met aan beide zijden een stuurstandrijtuig. Er kunnen naar wens extra rijtuigen tussen geplaatst worden. Een GTW is "zwevend geleed": ieder rijtuig heeft aan één uiteinde een draaistel en hangt aan het andere uiteinde aan de aandrijfmodule of aan het volgende rijtuig.
Het treinstel heeft een lagevloerdeel. Deze treinstellen kunnen tot vier stuks gecombineerd in treinschakeling rijden. Zij zijn uitgerust met luchtvering.
Het design van de GTW wordt door de EN 15227-norm niet meer toegelaten op het Nederlandse spoor.

In Nederland rijden Arriva, Hermes en Qbuzz met zowel dieselelektrische als elektrische treinstellen van het type GTW.
Arriva rijdt momenteel met haar GTW's in de Achterhoek, in Limburg op de Heuvellandlijn en op de Maaslijn, in Noord-Nederland op de Noordelijke Nevenlijnen en op de Vechtdallijnen tussen Zwolle en Emmen.
Hermes met een dieselelektrische variant, welke beter bekend is als de Breng GTW. Qbuzz doet dit met een elektrische variant, de R-NET GTW, tussen Geldermalsen en Dordrecht op de MerwedeLingelijn.