Beschrijving

Breng GTW

De Brengdirect GTW is een dieselelektrisch treinstel van het Stadler Rail type GTW.

In totaal zijn 9 treinstellen besteld, ten behoeve van de concessie van de Stadsregio Arnhem Nijmegen onder de formule Breng. De treinen worden ingezet tussen Arnhem en Doetinchem. Op 14 juli 2011 werd bekend dat de concessie aan Connexxion-dochteronderneming Hermes werd gegund. Deze order van 9 stellen is een door vervoerder Arriva gedane optie bij Stadler Rail bij de bestelling van materieel voor de concessie Achterhoek, na overleg met de Stadsregio Arnhem - Nijmegen. In afwijking van andere aanbestedingen van concessiegebieden in het openbaar vervoer, wordt voor de treindienst een specifiek treintype voorgeschreven. Vervoerders mogen geen ander materieel bestellen.
De stellen zijn ondergebracht in de 5000-serie van Connexxion, waarin ook de sneltrams van Utrecht en de Protosstellen van de Valleilijn zijn ondergebracht. Ze hebben de nummer 5041-5049 gekregen en hebben een kleurstelling die overeenkomt met de blauwe streekbussen die ook in het concessiegebied rijden en kennen een 2 + 2 opstelling. Door toepassing van meer beenruimte in de coupe opstelling werden vier ramen in het lagevloer deel groter en het vijfde raam kleiner. Een toilet is niet aanwezig, maar een gratis WiFi-netwerk, een eerste klas-afdeling en stopcontacten in de eerste klas en op elk balkon zijn wel aanwezig.

De treinstellen zijn tussen september en december 2012 geleverd. De treinen kunnen technisch tot vier treinstellen worden gekoppeld, maar de concessie-eisen schrijven geen langere diensttreinen voor dan 3 treinstellen.
Deze stellen werden door Stadler Rail in Siedlce (Polen) gebouwd en zijn opgebouwd uit een aluminium frame met een frontdeel van glasvezelversterkte kunststof. Het treinstel heeft een lagevloerdeel. Het treinstel heeft twee dieselmotoren van Deutz type TCD 16.0 V8. Een dieselmotor drijft een dynamo met een elektromotor aan. Deze dieselmotoren voldoet aan de Euro 3b-norm.

In verband met materieeltekort door de verkoop van het elektrische GTW-stel 5037 van de Valleilijn, rijden sinds 12 december twee Breng GTW's op de Valleilijn. Deze worden volgens het plan ingezet in de Stoptreindienst 31400 tussen Amersfoort en Barneveld Zuid, totdat de twee bestelde driedelige FLIRT-treinstellen voor de Valleilijn in 2018 zijn geleverd.